Yousra Essarroukh

Detective Yousra en haar assistente

Detective Yousra en haar assistente is een verhaal van Yousra Essarroukh, 9,5 jaar.

Yousra houdt van badminton en zwemmen.


'Er is een meisje verdwenen op de kermis!' zegt de pa van Yousra in de telefoon.'Iets voor jou?'

'Ok!'zegt Yousra, 'we gaan er achteraan!'

Yousra is nog maar zestien, maar heeft toch al één zaak opgelost. Probleemloos vond ze de ouders terug van het meisje bij het zwembad. Ze waren wat gaan wandelen in het park zon-der het aan hun kind te zeggen.

Deze klus is al wat moeilijker. Maar Yousra heeft de stiel goed geleerd. Ze komt uit een familie van detectives. Voetsporen, vingerafdrukken en een speurneus, ze heeft het allemaal van kleins af aan meegekregen. Samen met haar assistente Lamya trekken ze naar de kermis. De man van de rappe rups herinnert zich het meisje nog heel precies. 'Ze leek op dat meisje dat onlangs in de krant stond. Zes is ze, met kort zwart krulhaar en ze zou de toekomst kunnen voorspellen!' Yousra fronst haar hoofd. Welke journalist schrijft nu zo'n onzin. Maar ze hebben een spoor, voetafdrukken en vingerafdrukken.

Hun eerste halte is het strafregister van de politie. Meteen prijs! De dief werd al eerder gevangen. Zelfs zijn adres is vermeld. Yousra en haar Lamya nemen de tram ernaar toe.

De man is thuis. Hij vermoedt niet dat deze twee meisjes detectives zijn en laat hen binnen. Yousra herkent het huilende kind aan de keukentafel. Ze knikt naar Lamya die de man met een stevige greep in de boeien slaat. Daarop begint de man te huilen!

'Sorry,' snikt hij, 'ik had het niet moeten doen. Ik geloofde dat dit meisje me zou vertellen of ik de roze diamant zou kunnen stelen zonder gepakt te worden, maar ik zie nu dat ze dit helemaal niet kan. Mijn vriend de journalist heeft teveel fantasie! En ik heb hem weer geloofd!'

Creative Commons, Naamsvermelding, Gelijk delen: Yousra Essarroukh, An Mertens, Detective Yousra en haar assistente, Boektegoed, Bibliotheek Sans Souci, Elsene, 1 april 2009.