rayan laatiris

De ridder en de dief

De ridder en de dief is een verhaal van Rayan Laatiris, 8 jaar.

Rayan houdt van ridders, tekenen en knutselen in ateliers.


Tobias is een ridder van vandaag. Hij woont in Brussel en heeft de leiding over een hele groep andere ridders. Als je had gedacht dat de ridders van vandaag geen paarden meer hebben, dan zit je mis. Tobias heeft een paard en al zijn vriendjes ook. Ze houden die paarden in een kasteel van witte steen op de hoek van de straat waar Tobias woont. Het is een heel bijzondere plek, speciaal voor de paarden, met lekker gras waarop ze altijd kunnen grazen.

Tobias en zijn vrienden dragen ook een helm, een schild en een zwaard.

'Tiens', hoor ik je al zeggen, 'ik heb die ridders nog nooit in de stad gezien? Bestaan ze dan echt?'

'Heb je ooit al eens een dief gezien in de stad of een moordenaar?' zou Tobias daarop zeggen.

En de meeste lezers van dit verhaal zouden hierop neen antwoorden.

Ook Tobias ziet de dieven en moordenaars niet zomaar. Hij speurt ze op met een camera die hij boven de deur van zijn huis heeft gehangen. Daarmee houdt hij voortdurend de hele straat in het oog. Elke auto, elke moto, elke mens die voorbijkomt, heeft Tobias gezien.

De laatste bende die hij heeft opgerold, passeerde toevallig langs die camera. In de zomer was het. Vijf mannen met bivakmutsen en kappen renden over het voetpad. In hun handen hielden ze handtassen en speelgoed (draken, vliegtuigjes en auto's). Die hadden ze zeker gestolen in de winkel op de hoek! Zo dacht Tobias en hij sprintte naar het kasteel, haalde zijn paard van stal en verwittigde met zijn gsm alle andere ridders. In troep achtervolgden ze de dieven. Elke ridder koos er een uit.

Ze vochten om leven en dood. En ze wonnen!

Als je ze toevallig in actie zou zien, de ridders van vandaag, verwittig dan even de gemeente. Want deze ridders doen zeer goed werk. Daarvoor verdienen ze een echte pluim.

Creative Commons, Naamsvermelding, Gelijk delen: Rayan Laatiris, An Mertens, De ridder en de dief, Boektegoed, Bibliotheek Sans Souci, Elsene, 18 maart 2009.