mustapha hmamly

Voetballen in een voetbalplein

Voetballen in een voetbalplein is een verhaal van Mustapha Hmamly,8 jaar.

Mustapha houdt van voetballen en zwemmen.


In een huis woonden twee broers, een oudere en een jongere. De oudere hield van voetbal en leerde zijn jongere broer de knepen van het vak.

De jongere broer, laten we hem Mouss noemen in dit verhaal, hield erg veel van zijn oudere broer en van de manier waarop hij hem leerde voetballen. Mouss vond maar één ding spijtig. Altijd deed zijn oudere broer het beter dan hem. Altijd bleef hij het jongere broertje. Tijdens de zomer toen hij vier was en zijn broer vijf, was hij dit zo grondig beu dat hij heel aandachtig begon te zijn tijdens zijn spel. Vanalles probeerde hij uit: hij schopte in de linkse hoek, de rechtse hoek, boven, onder, midden. Plots lukte het! Hij schopte rechts onder, net ver genoeg zodat zijn broer moest vallen. Want kijk, hij valt en hij verliest de bal. Mouss is veel sneller bij de bal dan zijn broer die zijn grote lijf overeind moet trekken.

Hier ging Mouss met een schop tegen de bal. Achter de rug van zijn broer, vloog de bal met een stevige snelheid het doel in. GOAL!

Fier als een gieter liep de Mouss het huis in. De oudere broer was heel erg stil die dag. Hij besefte dat hij een sterke tegenstander had opgeleid.

Jaren gingen voorbij. Mouss daagde zijn oudere broer uit. De broer werd sneller, Mouss werd scherper. Toen beide broers op een dag samen in een ploeg speelden, besefte Mouss dat zijn broer misschien wel een heel goede keeper was, maar dat hij véél beter was in het voetballen zelf. Dit was een heel fijne ontdekking, die maakte dat ze nog meer samen gingen oefenen.

De jongens speelden voetbal wanneer en waar ze maar konden. Tijdens elke speeltijd op school stonden ze klaar met de bal. Na de school speelden ze in de tuin tot al het gras was verdwenen en alleen nog zand en modder overbleef en hun mama erg boos werd om al die vuile kleren. Ze speelden in het park met andere kinderen uit de buurt. In de zomer voet-balden ze aan het strand en één keer zelfs in een zwembad. Mouss vond altijd wel een nieuw plekje. Met een beetje fantasie lijkt in zijn hoofd alles wel op een voetbalplein, zolang hij maar met zijn broer kan spelen. Want met zijn broer erbij, is het veel moeilijker om een bal in de goal te schoppen. En hoe moeilijker het is, hoe scherper hij de bal leert richten.

Ja, ooit wordt Mouss een groot voetballer.

Creative Commons, Naamsvermelding, Gelijk delen: Mustapha Hmamly, An Mertens, Voetballen in een voetbalplein, Boektegoed, Bibliotheek Sans Souci, Elsene, 18 maart 2009.