ibrahim hmamly

Voetballen in Marokko

Voetballen in Marokko is een verhaal van Ibrahim Hmamly, 10 jaar.

Ibrahim houdt van voetballen en lezen


Als je denkt dat er een verschil is tussen voetballen in Marokko of voetballen in België, dan heb je het mis. Het is alleen een beetje warmer in Marokko. En in Marokko woont ook neef Salman, maar dat is alleen voor Ibrahim zo. Neef Salman woont daar bij Ibrahim thuis. Hij is groot en mooi. Hij is twintig jaar en hij heeft al tweeduizend miljoen euro gewonnen met het voetballen.

Als neef Salman thuis is, dan neemt hij Ibrahim en zijn broer mee naar zijn club Hosaima. Het is niet de bekendste club van het land, maar het is wel daar dat Salman alle doelpunten maakt. Daar zal hij misschien ooit wel eens een gouden bal winnen, denkt Ibrahim.

Neef Salman is aanvaller. Op het grote voetbalveld met de echte tribunes zoeft hij van de ene naar de andere kant. Ibrahim, zijn broer Mustafa en zijn neef Hamza lopen de longen uit hun lijf. En nog is het moeilijk om Salman te volgen.

Liefst zou Ibrahim beroepsvoetballer worden zoals zijn neef.

'Dan moet je je goed leren concentreren,' vertelt Salman hem, 'en veel spelen, veel trainen. Het is de enige manier.'

Ibrahim onthoudt zijn woorden als waren het de ingrediënten van een geheime toverdrank. Elke keer dat hij weer op het veld staat, in België of in Marokko, elke keer wanneer hij pijnlijk op zijn knie valt, denkt hij aan zijn knappe neef Salman. Ibrahim vraagt zich dan af wat zijn neef zou doen op dat moment. Hij maakt zich dan zo groot mogelijk, balt zijn spieren en beeldt zich in dat rond het terrein duizenden mensen naar hem kijken. Dat geeft hem zoveel kracht dat hij de hele weg naar Marokko wel kunnen lopen om zijn neef daar te bedanken.

Creative Commons, Naamsvermelding, Gelijk delen: Ibrahim Hmamly, An Mertens, Voetballen in Marokko, Boektegoed, Bibliotheek Sans Souci, Elsene, 27 mei 2009.