hanna vlasman

Het dierentreintje

Het dierentreintje is een verhaal van Hanna Vlasman, 8 jaar.

Hanna houdt van paardrijden en dieren verzorgen.


Elke dag rijdt een gele trein met een lichtblauw randje door Brussel. Het telt 6 wagons en in elke wagon reizen 6 dieren. Met de trein voert Hanna katten, honden, hamsters, paarden en schildpadden van het dierenopvangcentrum naar hun nieuwe baasje. Hanna kiest elk dier zorgvuldig uit. Ze ziet wanneer een dier treurt. Ze speelt ermee om zijn karakter te leren kennen en dan gaat ze op zoek naar een baasje met hetzelfde karakter. Als een hond bijvoorbeeld vrolijk is en goed meewerkt, gaat ze op zoek naar baasje met een grote glimlach en veel energie.

Hanna is heel beroemd. Nu ja, je ziet ook niet eender wie op wandel met een nijlpaard in de stad, terwijl een volle dierentrein staat te wachten bij het station.

Op een dag wordt Hanna opgebeld door de koning. Of ze zijn paard niet wilt ophalen. Het wil maar niet luisteren en hij is dat beu.

Een koninklijk paard! En er is maar één koning! Welk baasje moet Hanna voor dat paard kiezen?

Ze gaat tot bij het paleis. Het paard is heel speciaal, dat ziet ze meteen. Hij is pekzwart met een witte vlek op zijn voorhoofd. En hij heeft een sierlijkheid die ze nooit eerder zag. Dat paard wil niet zomaar in de wei staan om af en toe een ritje te maken met een verveelde koning, denkt ze. Ze geeft het paard een wagon voor zich alleen. Het pronkt en schittert. Onderweg stoppen mensen om het paard te fotograferen.

Dicht bij het Dinomuseum moet de trein wachten voor een rood licht. Door het raam ziet Hannah een jongen. Hij krijgt bevelen van een oude man die voor de tv ligt. Ze zijn arm, de jongen is vel over been. Hij doet alles wat de oude man hem vraagt. Die jongen verdient het paard, denkt Hanna! En ze klopt aan.

Sinds die dag staat Jonathan met het paard op de Grote Markt. Munten kletteren in zijn scheve hoed.

Creative Commons, Naamsvermelding, Gelijk delen: Hanna Vlasman, An Mertens, Het dierentreintje, Boektegoed, Bibliotheek Sans Souci, Elsene, 27 mei 2009.