Krzgctof Torepke

De neus

De neus is een verhaal van Krzgctof Torepke, 8 jaar.

Krzgctof houdt van vrienden, flink zijn en voetballen.


Niet boos zijn is een kunst. Dat vindt Adam ervan. En hij kan het weten, want hij had op een dag alle reden om heel erg boos te zijn op Amin.

Amin was een jongen uit zijn klas. Net voor de speeltijd had de juf alle leerlingen een briefje gegeven dat ze aan hun ouders moesten tonen. Ze noemden het een 'plus/min-briefje'. Toen de bel rinkelde, sprong Adam recht. Hij keek zijn vrienden Vadim en Mohamed aan en ze begonnen meteen tikkertje te spelen. Vadim was eraan en moest de anderen zo snel mogelijk raken. In zeven haasten sprong Adam op de bank van Amin. Hij zag nog net op tijd het briefje liggen, legde het snelsnel op de tweede bank en sprong weer terug uit de buurt van Vadim.

Amin zag Adam op zijn bank staan. En hij zag ook dat zijn briefje was verdwenen! Amin werd erg boos, pakte Adam bij zijn been en gooide hem neer op de bank. Hij deed dat zo heftig dat Adam met zijn neus tegen de hoek van de bank vloog. Zijn neus begon hard te bloeden. Adam moest meteen naar de dokter die met een heuse naald zijn neus repareerde. Een week lang mocht hij niet snuiven en hij mocht zich alleen maar voorzichtig met warm water wassen.

Adam was boos. Maar toen hij weer op school kwam, liep Amin op hem toe, samen met de directrice.

'Zeg je nu sorry aan Adam en geef je hem een hand?'

Amin keek Adam schuldig aan, zei heel zachtjes sorry en stak zijn hand uit.

Met een grote glimlach schudde Adam zijn hand. Sinds die dag spelen ze weer samen. Vriendjes hebben is zoveel fijner dan boos te moeten zijn op iemand. Maar soms is ook dat laatste wel eens nodig. Dat verliest Adam wel eens uit het oog, maar gelukkig zijn er dan anderen die hem zeggen: 'Nu mag je echt wel eens heel eventjes boos zijn!'

Creative Commons, Naamsvermelding, Gelijk delen: Krzgctof Torepke, An Mertens, De neus, Boektegoed, Bibliotheek Sans Souci, Elsene, 18 maart 2009.